Välj rätt glidlager för fordonstillverkningen

Nästan alla industrier använder glidlagerbussningar. Omfattning och användningsområde kan variera, men syftet är att hålla rörliga delar på plats och minska belastningen på dessa delar. Glidlager är ofta svåra att byta och är därför skapta för att inte kräva någon smörjning eller annan typ av underhåll, men som med det mesta annat kan dessa med åren slitas ut, speciellt på bilar.

I bilindustrin finns flera typer av bussningar som används för att minska friktion och belastning vid inbromsning, acceleration, styrning och annat. Gå in på https://www.collycomponents.se/produkt/igus-iglidur-lagerbussningar/ för att hitta ett varierat utbud av underhållsfria glidlager som är skapta för maximal livslängd. Du hittar glidlager i olika material, beroende på hur glidlagret ska användas.

Lindrar buller och vibrationer

Kupébuller och vibrationer vid inbromsning eller acceleration, kan bero på slitna glidlager. Det kan skaka i hela bilen, i ratten eller i växelspaken. Om det är dåliga bussningar som är boven läggs mer belastning på fjädringen, vilket kan skapa oljud, vibrationer och – på sikt – skador. Detta är framför allt vanligt på äldre bilar som gått många tusen mil – men det är en regel med vissa undantag.

”Det mest effektiva är att ge sig på hjulupphängningarna och byta till mjukare bussningar”, säger biljournalisten Mikael Schultz i en artikel på Svenska Dagbladet som analyserar varför vägar på nordliga breddgrader är mer bullriga.

Att använda rätt glidlager för rätt situation, och satsa på hög kvalitet redan från början, kan göra att bilen håller sig tyst och smidig under flera decennier. Det är sådana detaljer som ger hållbara bilar, långsiktiga kundrelationer och gott rykte bland bilentusiaster.