Så byter du enkelt hjul på bilen

Fälgarna håller själva däcken på plats. Det finns fälgar i olika storlekar, material och modeller. När du byter däck behöver du nödvändigtvis inte byta fälg men ofta har en bilägare två uppsättningar fälgar, en till sommardäcken och en till vinterdäcken.

Hjulen på en bil består av ett däck och en fälg. Däck behöver du byta på bilen två gånger per år. Du behöver ha vinterdäck på bilen under perioden 1 december till 31 mars. Sommardäcken ska sättas på senast 15 april och sitta på tills 30 september, om det inte förväntas vara vinterväglag där du ska köra. Inför varje gång du ska byta däck är det bra att kontrollera att däcken och fälgarna går att använda en säsong till. Om du behöver byta däck och fälg är det en bra idé att köpa dem i god tid, läs mer om märket Oz här om du vill köpa exklusiva lättmetallfälgar till ett bra pris. Fälgarna gör sig snygga på i princip alla bilar.

Däck och fälg behöver passa ihop

När du ska köpa nya fälgar är det en fördel om fälgarna lyfter bilens utseende. Rätt fälgar kan ge dig en helt ny bil. När du har valt nya fälgar till din bil är nästa steg att hitta rätt däck. Däcken som du köper behöver passa på fälgen. Fälgar är bra att byta när de av någon anledning blivit skadade eller uppnått sin fulla livslängd. Att byta hjul på bilen kan du göra helt själv så länge däcket är monterat på fälgen. Om du vill montera ett däck på en fälg kan du lämna in dem på en verkstad för att få däcken balanserade. När alla ska byta hjul samtidigt kan det bli kö till verkstäderna och därför ska du vara ute i god tid.

Tips inför däckbytet

  • Ställ bilen på en plats som är säker och plan.
  • Kontrollera att domkraften står rätt innan du hissar upp bilen.
  • Dra alltid åt handbromsen och lägg i en växel alternativt parkeringsläge.
  • Dra åt bultarna en vecka efter däckbytet skett.

Innan du monterar hjulen är det viktigt att kontrollera mönsterdjupet på däcken. Sommardäck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter och vinterdäck minst 3 millimeter.