Ta hand om din bil

Har du en bil eller funderar på att köpa ett fordon är det viktigt att känna till grundläggande bilvård. Som bilägare har du ett ansvar att ta hand om din bil för att den ska vara säker att köra och hålla längre.  

Du kanske inte funderat så mycket på bilvård men faktum är att du som bilägare måste se till att din bil är i gott skick. Om du inte hinner eller vet hur man underhåller din bil låt en auktoriserad service verkstad göra det. Oaktsamhet kan leda till olyckor eller dyra reparationer. Grundläggande kontroller kan garantera säker drift och förlänga fordonets livslängd.

Miljövänlig biltvätt

Smutsen på en bil kan innehålla miljöfarliga oljerester och tungmetaller som bly, kadmium, nickel, krom och zink. Om man tvättar sin bil hemma på sin egen gata rinner det smutsiga vattnet rakt ned i dagvatten ledningarna och ut i våra sjöar och hav. När du ska tvätta din bil välj istället att ta din bil till en professionell biltvätt eller tvätthall där vattnet renas efter tvätten. Det finns många miljövänliga alternativ tillgängliga, så du kan vara säker på att du gör din del för att hjälpa till att bevara vår planet.

Skötsel av bilens interiör

Rengör bilens interiör med jämna mellanrum. Börja med att dammsuga säten, mattor och golv. Om du har bilklädsel i läder, använd en dammsugare med mjukt munstycke för att undvika skador och repor. Torka av ytor som instrumentbräda och dörrar med fuktig trasa. Där det är svårt att komma åt kan man använda sig av en liten tandborste och Om du får fläckar på bilsätena, torka bort dem så fort som möjligt. För tuffa fläckar finns det specifika rengöringsmedel för bilsäten. Att impregnera sin bilklädsel är ett smart sätt att undvika fläckar. Det förhindrar att fukt och smuts fäster i materialet. 

Regler om däck

Om du bor i Sverige under vintern behöver du känna till lagarna om vinterdäck. Enligt Transportstyrelsen är alla bilister i Sverige skyldiga att använda vinterdäck eller dubbdäck mellan den 1 december och 31 mars. Det är dock lagligt att använda vinter- eller dubbdäck mellan den 1 oktober och den 15 april. För att förhållandena ska betraktas som ”vinter” måste det finnas snö, is, slask eller frost på åtminstone en del av vägen. För att dina däck ska hålla så länge som möjligt håll dem fria från smuts och se till att de har rätt lufttryck och förvara dem i rätt temperatur. Om man byter plats på däcken med jämna mellanrum blir det mindre slitage på dem. 

Säkerhetskontroll av din bil

Som bilägare måste du kontinuerligt göra säkerhetskontroll av din bil för att veta att den är säker att köra. För att inte glömma bort att undersöka delar av bilen kan man göra en checklista som man följer och bockar av. Du kan börja med att kontrollera dina däck så att de inte fått några skador samt mönsterdjup. Vinterdäck ska ha minst 4 mm mönsterdjup och sommardäck 1,6 mm. Kika även om däcken har rätt lufttryck och har jämn fördelning dem emellan, för en stabil körning. Testa att all belysning fungerar och rengör strålkastare för att du ska synas i mörker. Öppna sedan motorhuven och kontrollera att det finns tillräckligt med motorolja, bromsvätska, kylarvätska, spolarvätska. Gör även en invändig kontroll där du testar tuta, bromsar, bilbälte, fläkt, samt defroster funktion. Ställ också in sidospeglarna och backspegeln innan du ger dig ut i trafiken. 

Besiktning

Om du är bilägare i Sverige måste du känna till vilka besiktningsregler det finns. Det finns olika regler beroende på vilken bilklass du har. År 2018 kom nya regler för personbilar, lätta fordon och A-klassade traktorer. Tidigare har personbilar och lätta fordon som är fem år eller äldre varit föremål för en obligatorisk årlig besiktning, med en fast besiktningsperiod på fem månader baserad på sista siffran i fordonets registreringsnummer. Numera måste dock dessa fordon nu besiktigas inom 14 månader efter den föregående besiktningen. Bokning av besiktning gör man hos Bilprovningen. 

checklista

UNDERHÅLL DIN BIL

För att din bil ska vara säker att köra och hålla längre behöver du underhålla din bil och kontrollera följande: