Därför ska du använda extraljus

Tycker du att sikten är dålig när du kör kan extraljus vara bra som komplement till din vanliga hel- och halvbelysning. Den här typen av extrabelysning fungerar på alla typer av fordon. Det är helt enkelt ett bra hjälpmedel som också genererar en mer säker körning.

Vill du veta mer om extraljus och hur de fungerar? Då har du hittat rätt. I den här artikeln kan du läsa mer i detalj om den här typen av belysning.

Vad är extraljus?

Det är en kompletterande belysning som kan användas på bilar, lastbilar och andra fordon. Du monterar den för att förbättra sikten när du använder bilens vanliga halv- och helljus. Du kan se mer här på hur olika extraljus kan se ut. Det finns bland annat kurvljus som ger en närmre belysning, men också fjärrljus som passar för längre och smalare siktsträckor.

När ska du använda extraljus?

Fordonsbelysning har förbättrats avsevärt och vissa bilmodeller har ett riktigt bra standardljus från fabrik.

”Strålkastarna i moderna bilar har blivit betydligt bättre än förr. Modern teknik har gjort att ljuskäglan är både bredare och längre.”, skriver bland annat Vi Bilägare i en artikel.

Det är dock ändå så att du kan behöva extraljus för bättre sikt vid mörkerkörning. Extraljusen ger dig som förare en skarpare och längre ljussträcka.

Tänka på vid montering

Är du van med att meka eller har erfarenhet av den här typen av montering kan du koppla i extraljusen på egen hand. Många bilägare väljer dock att lämna in fordonet på verkstad för att få extraljusen monterade på ett korrekt sätt.

Sedan 2005 måste alla typer av extraljus på fordon vara EU-godkända. När det gäller lagar om extraljus och belysning kan du läsa mer på Transportstyrelsens hemsida under ”Fordonsbelysning”.