FÖRFATTARE: ColtKalle

INTRODUKTION

Denna guide är baserad på en Colt GTi -90 men kan vara intressant för många andra bilmodeller

Tidsåtgång: 1 dag, Kostnad: beroende på vilka dioder som används, ersättningsdioder kostar ca 50:-/st.
Extra, lösa dioder kan fås väldigt billigt på t.ex. www.lsdiodes.com/ fast då får du sätta ihop allt själv

Verktyg och annat som behövs

 • Stjärnskruvmejsel vanlig storlek + liten
 • Hylsnyckelsats
 • 2 st vanliga skruvmejslar
 • Ersättningsdioder i valfri färg (4 st LED Bulb nr 321 från dioder.dk i mitt fall för mätartavlorna + 2 st LED Bulb nr 121 för reglagen))
 • Dremel
 • Smal gaffel (för att få loss visarna på bästa sätt)

Dessa saker behövs om man vill leka med extra dioder:
 • Kniv
 • Buntband
 • Tejp
 • Lödsats
 • Borr till hårdplast
 • Dioder med motstånd och sladdar (finns färdiga kit på dioder.dk för den som är lat)

Byta ut originallamporna bakom mätarna
Det är en del saker runt om mätarhuset som måste lossas först. Panelen som sitter runt mätarhuset är fastsatt med 2 st skruvar strax ovanför själva mätarna, se bild 2. Dessutom sitter den fast med en skruv i vardera nedre hörn, de är dessa som är rätt krångliga att komma åt. Både radiokonsolen och panelen under ratten måste lossas först (se bilderna 3-8). Därefter kan man komma åt med en skruvmejsel rakt nedifrån (bild 9 & 10). Nu kan man dra loss panelen runt mätarhuset om man drar ur kontakterna till knapparna. Mätarhuset är nu synligt och sitter fast med 3 skruvar enligt bild 11. Innan du lossar mätarhuset bör du se till att notera var visarna står så att du kan sätta tillbaka dem på exakt samma ställe. (Gäller inte om du bara ska byta originallampor utan att ta bort visare och tavlor) Enklaste sättet är nog att låta motorn bli helt varm (tomgång 5 min) Då står varvräknaren stilla på tomgångsvarvtalet och motorns värmevisare står ungefär rakt upp, notera positionerna noggrannt (glöm inte bensinmätaren) När skruvarna är lossade så drar du huset försiktigt rakt utåt.

Baksidan visas på bild 17 och om man inte orkar med kan man skippa nästa stycke, dock så blir resultatet inte lika bra då. Ersättningsdioderna sätts enkelt på plats i hållarna och sättes dit (men tänk på att dioder bara funkar om man sätter dem åt rätt håll, så skulle det inte lysa när du sätter dit mätarhuset så är det bara att vända 180 grader på dioden och sätta tillbaka. Dioderna jag satte dit var LED Bulb nr 321 från dioder.dk, tror LED Bulb nr 326 skulle bli ännu bättre dock.

Mätartavlorna
Mätarhusets glas sitter fast med ett antal clips runt om som man enklast lossar med 2 skruvmejslar. Alltså man trycker ut en clips med ena skruvmejseln, håller kvar den där och använder andra skruvmejseln till nästa clips och så vidare. För att lossa själva tavlorna får man lossa småskruvarna och dra bort visarna (detta måste göras försiktigt!). Ett bra sätt att lossa visarna är att använda sig av en liten gaffel som man kan köra in under den "svarta foten" på visaren, på så sätt kan man dra ut nålen med jämn belastning. Se upp så du inte repar tavlorna då de är väldigt ömtåliga. Se till så visarna inte vrids. Nu kan tavlorna lossas och den gröna färgen på baksidan kan skrapas av (för bästa resultat vid ny färg). Enklaste sättet att få bort färgen är att använda en liten dremel med en slipsten. Se till att inte bryta av de små svarta stop-piggarna bara. Det tar säkert en timme per tavla så ha tålamod. Om man nu vill så kan man designa och skriva ut ett par egna mätartavlor som man lägger utanpå originalen.

Extra dioder i mätarhuset
Är man inte nöjd med det ljus som kommer från de 4 dioderna så kan man med inte alltför stor möda trixa dit några extra dioder för ett jämnare och starkare sken. Bästa stället att dra in dioderna är nog som jag gjort genom mitthålen (se bild 19). Man får borra hål i mittväggen för att dra igenom dioderna med kablar. Fäst upp med buntband och experimentera lite hur du vill ha placeringarna. Sen är det dags att koppla in dioderna (se bild 20). Notera några bra jordningsställen på baksidan av mätarhuset, det skall finnas färdiga platser, och löd fast jorden till dioderna. Lite klurigare blir det med att hitta bra pluskälla. Jag valde lite olika ställen där originallampornas ledningar gick och skrpade bort färgen där innan jag lödde fast. För att se till att kontakten inte skulle gå upp så tejpade jag fast allt med frystejp. Sen är det bara att plocka ihop allt och se hur det blev.

Byta ut lyset bakom reglagen
Denna panel kan vara rätt krånglig att ta bort om man inte vet hur den sitter. Lossa först radiokonsolen och de skruvar som håller fast reglagedelen. Därefter måste man ta bort handskfacket och plastpanelen innanför för att komma åt från sidan där bl.a. en pigg måste tryckas ut (se bild 21) innan panelen kan lirkas ut så pass att man kan byta lamporna. Det sitter 2 stycken mindre lampor bakom som kan vara rätt problematiska att få tag på, men det går med lite tålamod och såriga händer. Jag använde LED Bulb nr 121 från dioder.dk och de passade bra.

Sätta dit dioder i fläktutblåsen
Det man bör tänka på innan man börjar pula dit dioder är att man har dragit in ström till en kontakt som du enkelt kan sätta på och av. Dessutom bör strömmen därifrån och jorden finnas på en central plats dit alla dioders kablar kan gå. När detta är klart, och dioderna ihopsatta med rätt motstånd och med tillräckligt långa kablar, kan du börja ta loss paneler runt de ställen där du vill ha dioderna. Färdigihopsatta dioder finns också på dioder.dk Sen är det bara att ta fram borren och borra ett hål precis så stort att du kan pressa in dioden. Blev hålet bra så sitter dioden kvar utan nån vidare fästanordning. Men ibland kan det vara bra att fästa upp med buntband och lim för att vara på den säkra sidan. Man kan få rätt häftiga effekter av dioder som sitter bakom paneler bara det är en liten springa som avslöjar ljuset.

Lyse vid fötterna
Detta tänker jag inte beskriva hur man gör eftersom det inte är särskilt svårt. Det jag kan säga är att jag starkt rekommenderar att köpa Cold Cathode lights för pc modding istället för "vanliga neonrör" De lyser mycket klarare och bättre! Enklaste upphängning är med buntband!Kommentarer: Allt görs på egen risk.. ;)


Lycka till!